OŁÓWKI / KREDKI DO ZNAKOWANIA MIĘSA

Przedstawiamy specjalistyczny produkt z bogatej oferty Faber-Castell! Ołówek przeznaczony do znakowania mięsa to idealny produkt dla rzeźników lub hodowców. Wyprodukowany zgodnie z Europejskimi Normami Bezpieczeństwa dotyczącymi produktów przeznaczonych do kontaktu z żywnością i poświadczony odpowiednim certyfikatem.

Firma Faber-Castell, będąca światowym producentem i sprzedawcą najwyższej jakości produktów do pisania, rysowania i kreatywnego projektowania, ma również w swojej ofercie specjalistyczny produkt wykorzystywany w branży mięsnej. Jest to ołówek przeznaczony do znakowania mięsa, produkowany zgodnie z Europejskimi Normami Bezpieczeństwa dotyczącymi produktów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, co poświadczone jest odpowiednim certyfikatem. Ołówek do znakowania mięsa jest idealny dla rzeźników lub hodowców do znakowania mięsa, tusz i bydła.

Znakowanie mięsa polega na umieszczeniu znaku weterynaryjnego bezpośrednio na mięsie lub na opakowaniu. Do znaczenia mięsa zwierząt jednokopytnych używa się koloru brązowego, a do mięsa pozostałych zwierząt koloru niebieskiego. Zgodnie z powyższym, firma Faber-Castell oferuje ołówki do znakowania mięsa w kolorze brązowym i niebieskim. Ołówek ma sześciokątny kształt, jego średnica wynosi 9,5 mm, a długość 17,3 cm. Opakowanie zbiorcze zawiera 12 sztuk ołówków w jednym kolorze. Ołówki dostępne są na sztuki.

kredka do znakowania mięsa

Ołówki do znakowania mięsa Faber-Castell są przyjazne dla środowiska. Wykonane są z drewna pochodzącego z certyfikowanych zrównoważonych zasobów leśnych. Powłoka powierzchniowa wykonana jest z ekologicznego lakieru wodnego.

Grafit spełnia dyrektywę unijną 94/36/EG odnośnie znakowania żywności, jest przyjazny dla środowiska i bezpieczny dla konsumentów korzystających z mięsa nim oznakowanego. Ma wyjątkowo gruby grafit o średnicy 1,7 mm pozwalający na miękkie nakładanie kolorów. Wykonany jest z barwnika spożywczego, wypełniacza, mieszanki tłuszczowej/woskowej i spoiwa. Barwniki spożywcze stanowią Acid Blue (Błękit Brylantowy) i Food Red (Czerwień Allura). Grafit, dzięki zastosowaniu specjalnej technologii klejenia SV, jest odporny na złamanie. Najlepsze efekty znakowania osiąga się na lekko wilgotnych, jasnych powierzchniach.

Certyfikat Faber-Castell dotyczący ołówka 698 do znakowania mięsa zawiera dane dotyczące rodzaju obsadki, kolorów i numerów produkowanych ołówków, składników grafitu oraz informacje o atestach surowców, kartach charakterystyk, a także zgodności produktu z rozporządzeniami Unii Europejskiej, Komisji europejskiej i REACH.

Ołówki do znakowania mięsa 698 to ołówki w drewnianej obudowie z grafitem w kolorze brązowym (numer 216983) i niebieskim (numer 216984). Surowce, z których wykonany jest grafit to spoiwa, barwniki spożywcze, wypełniacz, mieszanka tłuszczowa/woskowa i dodatki.

Barwnikami spożywczymi są: Acid Blue 9 o nazwie spożywczej Błękit Brylantowy FCF (indeks koloru 42090 = E133) oraz Food Red 17 o nazwie spożywczej Czerwień Allura (indeks koloru 16035 = numer E129).

Surowce, z których wykonany jest grafit, podlegają klasyfikacji żywności. (Klasyfikacja żywności obejmuje kontrolę, ocenę i sortowanie różnych rodzajów żywności pod względem jakości, świeżości, zgodności prawnej i wartości rynkowej).

Surowce są atestowane i scharakteryzowane przez kartę danych technicznych i MSDS (kartę charakterystyki substancji niebezpiecznych). Surowce i ołówki są badane pod kątem zanieczyszczeń (np. metali ciężkich). Z uwagi na strukturę ciała stałego i użyte surowce ołówki nie mają terminu przydatności.

Ołówki Faber-Castell są dobrem konsumpcyjnym (artykułami ogólnego zastosowania), a nie produktami niebezpiecznymi czy chemikaliami. Dlatego na mocy rozporządzenia Unii Europejskiej karta danych dotyczących bezpieczeństwa (SDSH) nie jest wymagana.

kredka do znakowania mięsa

Grafity ołówków do znakowania mięsa 698 Faber-Castell są dostosowane do rozporządzeń Unii Europejskiej 94/36/EG, VO 1935/2004, VO 1333/2008, rozporządzenia Komisji Europejskiej 10/2011 z poprawkami 1183/2012, 193/2004 (załącznik nr 4) i rozporządzeniem REACH.

Powyższe rozporządzenia Unii Europejskiej, Komisji Europejskiej dotyczą barwników używanych w środkach spożywczych, dodatków do żywności dopuszczonych do użycia w środkach spożywczych przeznaczonych do spożycia przez ludzi, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością (w tym m.in. materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych, z metali i ich stopów, gumowych, silikonowych, drewna, korka, papieru i tektury, a także klejów, żywic jonowymiennych, lakierów i powłok, wosków oraz ich kombinacji).

REACH to rozporządzenie Unii Europejskiej, przyjęte w celu poprawy ochrony zdrowia ludzkiego i środowiska przed zagrożeniami, które mogą stwarzać chemikalia, przy jednoczesnym zwiększeniu konkurencyjności przemysłu chemicznego Unii Europejskiej. REACH oznacza Rejestrację, Ocenę, Udzielanie zezwoleń i Stosowanie ograniczeń w zakresie chemikaliów (ang. Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals).

certyfikat

Opracowanie: 
Sklep FC - Złoty internetowy sklep Faber-Castell. Kopiowanie bez zezwolenia zabronione.